Редактор: e-mail: Кадър бТВАз вярвам, че изборите ще бъдат на 28 март, защото

...
Редактор: e-mail: Кадър бТВАз вярвам, че изборите ще бъдат на 28 март, защото
Коментари Харесай

Мая Манолова. Аз вярвам, че изборите ще са на 28 март. Нищо не пречи на парламента да въведе гласуване по пощата

Редактор: 

e-mail: 

Кадър бТВ

Аз имам вяра, че изборите ще бъдат на 28 март, тъй като имам вяра в конституцията и законите. Според тях право на президента е да издаде декрет и да насрочи дата на изборите. Да, може да го направи два месеца по-късно, само че това е мъчно да бъде планувано. Възможно е през месец април или май да има последваща вълна на коронавирус, мъчно е да се планува пикът на заболяването напролет.

Това сподели Мая Манолова в „ Лице в лице ” по БТВ.

Предизвикателство пред ЦИК и държавното управление е да провеждат безвредни и почтени избори, както в Съединени американски щати, където гласоподаваха по пощата. Нищо не пречи на българския парламент, има още два месеца, да промени изборния кодекс и да вкара гласоподаване по пощата. Факт е, че то е по-безопасно, в сравнение с гласуването с преносими изборни урни за хората, които са под карантина, и въобще за организацията на изборния развой. Разбира се, че може да се случи. В момента лежащо болните гласоподават с преносима изборна урна. Конституцията е над всеки един закон, и там е казано, че право да вземат участие в изборите имат всички, с изключение на тези, които извършват дейно наказване „ отнемане от независимост ” или тези, които са сложени под запрещенство, добави Мая Манолова.

Карантинираните лица не са лишени от изборни права, изказването на ръководителя на ЦИК, че видите ли, те няма да могат да гласоподават, е директно посягане по отношение на българската конституция и по отношение на нашите права. Ако не е в положение да провежда вота, ръководителят на ЦИК да се обърнае към Народното събрание и да направи съответните промени, само че най-хубавото решение е гласоподаване по пощата. Само че властта извънредно я е боязън от гласоподаване по пощата, тъй като с изключение на 50 000 карантирани, във вота ще се включат и български жители зад граница, чийто избор не може да бъде следен и манипулиран, не може да бъде очакван от властта. Затова аз съм сигурна, че статуквото в Народното събрание няма да се осмели да одобри гласоподаване по пощата, сподели още Мая Манолова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР